Staffan Stridsberg

Info

Staffan Stridsberg

MUSIK

Det hela började i femårsåldern med klinkande på pianot hemma. Efter det blev det kommunala musikskolan med långa tråkiga klassiska stycken på pianot, vilket gjorde att jag var tänkt att sluta med musik. Men när jag gick i sjätte klass så fick jag en ny musiklärare som insåg snabbt att jag var helt notblind. Tack vare det så lärde han mig att spela blues och improvisationsmusik, vilket bidrog till att det helt plötsligt blev väldigt roligt att spela piano. Inte så långt därefter kunde jag börja skriva min egen musik.

Det finns två stora höjdpunkter i mitt liv. Den ena är när jag var med i tv-programmet Fame Factory 2005, och den andra är när jag vann musiktävlingen Svensktoppen Nästa 2010. Båda dessa händelser har hjälpt till att ge musikkarriären en rejäl knuff i rätt riktning. Men redan i början av 2000-talet så var jag ute och spelade flitigt. För det mesta jobbade jag som trubadur och skrev egen musik på sidan av det.

Efter inspelningen av Fame Factory 2005 så var det dags att uppgradera min studioutrustning. Det gjorde det hela möjligt att spela in allt helt själv. Jag var inte längre beroende av att gå till någon annan för att få bra ljudkvalitet på mina inspelningar. Mitt motto har hela tiden varit att jag vill göra allt själv, utan någon ljudtekniker eller producent som ska tala om för mig hur det ska låta. Detta har lett fram till ett eget musikaliskt uttryck som präglar den musik som jag komponerar idag. Oavsett om det är vanliga låtar, meditationsmusik, filmmusik eller experimentella ljudlandskap.

SÖKANDE

Jag har alltid varit intresserad av det övernaturliga och sådant som inte är inkapslat i grå vardagstristess. Första steget på denna resa var 2004 då jag och en kollega på Swebuss upptäckte att vi hade ett gemensamt intresse, nämligen det övernaturliga. Vi bestämde oss för att vi skulle ta reda på mer om detta, så vi började åka runt på spökjakt helt enkelt. Det vi gjorde var att besöka herrgårdar, slott, prästgårdar och andra platser för att samla in information och dokumentera. Vi hade nämligen planer på att skriva en bok om spökplatser i Sverige. Det vi var intresserade av var att fånga "fenomenet" på film, bild eller ljud. Detta äventyr varade mellan 2004 och 2007. Boken blev det tyvärr inte mycket av, men det var i alla fall ett intressant äventyr.

ANDLIGHET

Folk brukar säga att de har fått ett andligt uppvaknande, och det var väl egentligen det som började hända mig under 2007. Det hela började med en Adhd-diagnos som vände upp och ner på min världsuppfattning och synen på mig själv. Det ledde till ett sökande efter mening och svar på frågor om vad jag gör här, vart jag kommer ifrån och vart jag är på väg. Det var då som jag började forska i ämnen som andlighet, religion, mytologi, det esoteriska, ockultism, filosofi och psykologi. Jag började märka efter ett tag att alla dessa olika ämnen och områden försökte berätta någonting om hur det är att vara människa, men också hur vi kan bli bättre som människor. Det sägs ju att musik är den högsta konstformen och så nära magi man kommer, och det här som jag nu höll på att upptäcka var det perfekta komplementet till musiken. Två olika världar som ändå hade mycket gemensamt smälte nu samman, vilket gav mig helt nya verktyg i livet för att komma vidare och bort från det gamla som inte gav något längre.

TAROT & SYMBOLER

Symboler och bildspråk är ett av mina stora intressen. En symbol behöver nödvändigtvis inte bara vara ett emblem på en skjortkrage eller en liten detalj på ett tarotkort. En symbol kan bestå av en berättelse av något slag. Man kan säga att en symbol är kodad med någon form av information och visdom. Istället för att skriva en lång text om något som man vill berätta så kan man skapa en symbol eller en bild som innehåller allt detta. Men sedan är det upp till betraktaren att kunna avkoda symbolen och förstå språket. Just det leder mig in på Tarotskolan som jag och ThereseElisabeth startade upp 2018. Vi ville skapa en unik utbildning som gav varje elev djupgående kunskaper om tarotsystemet, de esoteriska symbolerna, men samtidigt också djupare kunskap och insikt om sig själva, som personer. För det är just det som tarot handlar om - att förstå sig själv. De flesta betraktar fortfarande tarot som ett verktyg för spådomar och att se in i framtiden. Men tyvärr är det bara en skrap på ytan i jämförelse med vad man kan använda korten och bilderna till. Tarotleken innehåller 78 kort som kan berätta någonting om vad det innebär att vara människa och leva på den här jorden. Här har vi ett perfekt symboliskt och filosofiskt system, uppdelat i 78 kort, eller 78 kapitel. Alla kort är fyllda av symboler som betyder någonting på riktigt. Gamla symboler som har funnits med i den ockulta och esoteriska historien under mycket lång tid. Just det gör tarot till ett sånt intressant verktyg. Men inte bara det. En helt ny värld öppnar sig när man börjar studera tarot. Enligt mig kan det nog vara ett av det absolut bästa verktyg som finns för sin egna personliga utveckling.

MISSION

Jag har sagt många gånger att jag vill sprida inspiration, men också information. Med hjälp av min musik, filmskapande, konst, föreläsningar och allt det material som jag har samlat under åren, så kan jag göra det. Min syn på tillvaron är inte att jag ska tala om för folk hur saker och ting ligger till och vad som är den yttersta sanningen. Men däremot kan jag försöka inspirera och jag kan definitivt ifrågasätta sånt som helt uppenbart är destruktivt i den här världen. Målet är naturligtvis att bidra till att bygga en bättre värld. Om jag kan hjälpa eller inspirera någon annan människa på vägen, så är det verkligen en bonus och en ljusglimt i den här tillvaron.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.